PETUA PETUA ORANG LAMA KHUSUS UNTUK ORANG LELAKI KE DAPUR
SUMBER: RESTORAN PAK AMIR
SUMBER: RESTORAN PAK AMIR
1. AGAR2
CENDOL
Bahan2nya:
1
peket agar2 20gm
2
cawan cendol
3
senduk gula pasir
4
sb gula merah
1
cawan santan pekat dari 1/2 biji kelapa
1
cawan susu cair
3
cawan air
sehelai
daun pandan
Cara Membuatnya:
1.
Agar2 dimasak dengan 3 cawan air hingga
hancur.
2.
Masukkan gula putih biar hancur masukkan
pula gula merah yang dibancuh dulu dengan sedikit air panas pastu tapis masuk
dalam agar2.
3.
Masukkan daun pandan, gunakan api yang kecil
bila agar2 dah mendidih, masukkan pula santan dan susu cair, didih sekejap
tutupkan api.
4.
Masukkan cendol, kacau rata dan tuang dalam
acuan, kalau masuk cendol semasa agar2 tengah mendidih nanti warna cendol jadi
tak cantik.
2. AGAR-AGAR
TAIK MINYAK
1
pek agar-agar
½
cawan gula halus
½
pek gula batu
½
tin susu cair
1
kati gula merah
1
biji kelapa diambil santannya
4
biji telur ayam dipukul sehingga kembang
1
sudu teh esen vanila
2
helai daun pandan jika suka
Cara-caranya
1.
Masak agar-agar bersama gula batu, gula
halus dan daun pandan. Masak sehingga
cair dan tapiskan. sementara itu..
2.
Masak gula merah sehingga cair dan ditapis
lalu dicampurkan dengan susu cair, telur yang telah dipukul dan tak lupa juga
santan.
3.
Campur agar-agar yang telah siap ditapis
bersama dengan dengan canpuran yang kedua tadi
4.
Masak agar2 nie sehingga ia membentuk
seperti taik minyak. Tapi agar2 nie
jangan dikacau sampai ia menjadie seperti taik minyak keseluruhannya.
5.
Lepas tu boleh lah dituang didalam bekas,
tunggu ia sejuk dan boleh lah dimakan....
3. AIR
JAGUNG
1
tin creamer jagung
1
tin susu sejat
gula
ikut rasa
garam
secubit
1.
cara; campur kesemua bahan ke dalam jug atau
mangkuk punch
2.
susu guna ½ tin saja, gula di bancuh dengan
air baru di campurkan garam. kacau dan
taruh ais...
3.
kalau nak cun lagi taruh ice cream soda
dalam se cawan. kalau nak meriah, taruh
pewarna kuning sikit. Pandai-pandai lah
nak menambah nak bagi penyeri...tapi yang basicnya...macam tu lah....
CENDUL
PULUT KODIANG
Bahan A
1
cwn tepung beras
2
sudu tepung gandum
sedikit
tepung jagung
air
daun pandan
air
kapur
Bahan B
Santan
Gula
merah
Gula
Pasir
Pulut
yang telah dikukus/dimasak
cara membuatnya
1.
Bancuh tepung beras + gandum + jagung
beserta air daun pandan dan sedikit air kapur makan. Agak-agak bancuhan tidak
terlalu cair dan terlalu pekat. Letak
bancuhan tadi di atas api dan kacau sehingga nampak berkilat. Kemudian lenyekkan ia dalam bekas
berlubang-lubang yang ditadah di bawahnya bekas yang mengandungi air yang
banyak.
2.
Masakan gula merah dan pasir yang dicampur
air sehingga gula cair.
3.
Untuk hidangan campurkan cendul, pulut,
santan kelapa (susu segar), air gula...
4. BUBUR CACA
Utk isinya :
Tepung
gandum
Air
+ sedikit kapur (utk mengentalkan adunan)
1.
Masukkan tepung, campurkan air dan air yg
mengandungi kapur. Gaulkan sehingga sebati. Adunan jangan keras. Macam buat cucur aje. Dan jgn lembek sangat
nanti melekat2 .
2.
Sediakan bekas yg b'lubang macam utk buat
cendul/sudukan aje sikit2 ke dalam adunan kuah di atas dapur.
Utk kuah :
3
cawan santan
gula
melaka/gula kabung/nisan kerek
gula
pasir (ikut kemanisannya)
secubit
garam
daun
pandan
Cara buat kuah :
1.
Masukkan santan, gula melaka, gula dan secubit
garam dan daun pandan.
2.
Masakan hingga mendidih. Sentiasa dikacau agar tidak naik kepala.
3.
Sambil tu (jgn tutupkan api tapi biarkan api
perlahan), masukkan adunan tepung yg dibancuh tadi dlm acuan cendul, titiskan
ke dalam kuah yg tengah mendidih di atas dapur. Ikut suka sama ada nak titiskan
besar2 atau kecil2.
4.
Sentiasa dikacau agar adunan tepung tidak
melekat2. Masakkan sehingga isinya
kelihatan masak dan kental.
5.
Tutup api dan sedia utk dihidangkan semasa
b'buka puasa nanti.
5. BUBUR
PUTIH BUBUR MERAH
Bahan-bahan
5
pot beras pulut/ beras
Santan
dari 1 biji kelapa.
1
gula Melaka/gula merah
1
senduk gula pasir atau secukup rasa.
sedikit
garam
2
helai daun pandan
Cara membuatnya :
1)
Masak beras pulut (lebih sedap digunakan
dari beras biasa) dengan santan kelapa.
2)
Basuh daun pandan dan lipat sehingga tidak
terbuka dan masukkan ke dalam beras pulut yang sedang di masak tadi.
3)
Masukkan garam dan tunggu sehingga masak.
Kacau.
4)
Kemudian, ambil sebahagian kecil dari bubur
ini untuk menjadi bubur putih.
5)
Yang selebihnya , masukkan gula melaka yang
di potong-potong (untuk lebih sedap).
6)
Masukkan gula pasir dan kacau. Rasa dahulu
mengikut cita rasa kita sekiranya kurang manis, masukkan lagi sedikit gula.
7)
Setelah itu, angkat.
*
Untuk hidangan seorang, ambil bubur merah dan letakkan di dalam mangkuk.
Kemudian,
ambil sesudu/2 sudu bubur putih di letakkan ditengahnya. Boleh lah di makan.
6. CUCUR MAGGIE - INDO STYLE
Bahan2:
1
bungkus maggie
4
cawan tepung gandum
1
batang carrot - dihiris panjang2
1
biji bawang besar dihiris2
taugeh ] ikut
daun
bawang ] suka
daun
kucai ] byk
daun
sup ] mana
lada
hitam/putih, ditumbuk ] nak taruh
garam
secukup rasa
p/s:
nak campur ikan bilis/ udang/ sausage yang dipotong2 pun boleh.
Cara2:
1)
Maggie direndam lembut dan ditoskan.
2)
Campurkan semua bahan.
3)
Masukkan air dan gaul rata2 - agak2lah macam
kita buat cucur kodok.
4)
Lepas tu, bolehlah goreng. Minyak jangan lupa panaskan dulu....
5)
Dah masak boleh makan, cicah dengan sos cili
atau sambal ikan bilis.
oooppppsss....sorry.
1)
campur sebiji telur untuk lembutkan adunan.
2)
maggie plak, memang kena gunting, kalau tak,
alamat berjurai panjanglah.
3)
waktu nak goreng tak payah bulatkan. selalunya goreng macam cucur udang. Saiz gorengan tu tak kisahlah, nak besar -
senduk nasi, nak kecil – pakai sudu.
7. CUCUR MAGGIE KARI
Bahan-bahan:
1
bungkus maggie kari
1
cawan tepung gandum
10
ekor udang (lagie banyak lagie sedap)
1
sudu makan serbuk kari ayam/daging
garam
secukup rasa
1
biji cabai masak dihiris nipis
1
biji bawang besar dipotong dadu
Cara buat:
1)
Maggie direndam lembut dan ditoskan.
2)
Campurkan semua bahan tepung gandum, udang,
serbuk kari, garam, cabai masak dan bawang.
Kesemua bahan ini digaul rata, campur air sikit agak-agak macam buat
cucur bawang dan sewaktu dengannya.
3)
Panas kan minyak goreng hingga kekuningan
lepas tu angkat dan toskan. Sedap kalau cicah dengan sos cili.
8. JEMPUT-JEMPUT
ROTI MANIS
4
cawan tepung
4
keping roti
gula
sedikit
garam
air
caranya:
1)
rendamkan roti sampai lembut.
2)
masukkan tepung dan gaul hingga rata.
3)
air yang digunakan tu, agak2lah supaya tidak
terlalu lembut dan tidak juga terlalu kurang.
4)
masukkan juga gula (gula ni pun, agak2
jugalah supaya tak terlalu manis).
5)
Jangan lupa taruh sedikit garam untuk
menyeimbangkan rasa adunan - kalau tidak, rasanya manis aje, tapi kalau tambah
garam sikit - umphhh...baru sedap rasanya.
hint:-
roti
yang digunakan tidak boleh terlalu banyak kerana selepas digoreng, ia akan
menyimpan banyak minyak di dalam jemput2. (tapi kalau suka - boleh juga taruh
roti byk2.)
Bahan-bahannya
1
bungkus roti (semua roti pun boleh)
5
biji telor
½
kilo udang hidup yang kecil
3
biji bawang besar - hiris/potong dadu
5
batang lada merah - hiris/potong dadu
5
biji lada hijau - hiris / potong dadu
30sen
daun sup / bawang - hiris
2
sudu besar tepung naik sendiri
garam
/ ajinomoto
Cara-caranya
Roti
di rendam hingga kembang dan di toskan airnya dan campurkan semua bahan-bahan
hingga sebati dan goreng.
9. KUIH
CUCUR UDANG
Bahan-bahan utk adunan tepung
300gm
tepung gandum
1
biji bawang besar
100
gm isi udang
1
biji telur ayam
Daun
kucai dihiris halus
sedikit
garam dan serbuk perasa
½
camca teh soda bikarbonat
Air
secukupnya
Pewarna
kuning jika suka.
Bahan-bahan hiasan
Sedikit
taugeh
Sedikit
cili merah dipotong-potong
Udang
basah secukupnya
Minyak
untuk menggoreng
Senduk
Cara Menyediakannya
1)
Satukan bahan-bahan A dan kacau hingga
sebati. Agak-agak pekatnya jatuh
bertitis.
2)
Panaskan minyak yang penuh dan kuali dan
rendamkan senduk ke dalamnya. Agak-agak
senduk dah panas, keluarkan dan taruk sedikit taugeh dan dengan menggunakan
senduk lain, cedukkan sedikit adunan tepung tadi ke dalam senduk yang berisi
taugeh tadi.
3)
Hiaskan dengan udang dan cili merah,
kemudian masukkan ke dalam minyak panas.
4)
Bila adunan telah lekang dari senduk, ulangi
proses yang sama sehingga habis.
Teruskan menggoreng hingga kuning.
Hidangkan dengan sos cili.
Sos cili
10
biji cili kering, buang biji dan kisar
2
biji bawang putih, dikisar
1
cawan air asam jawa pekat
1
cawan gula merah @ manisan
½
cawan gula pasir
Sedikit
garam
Sedikit
bijan goreng ditumbuk sedikit.
Cara Menyediakannya
1)
Satukan cili kisar, bawang putih, air asam
jawa, gula merah, gula pasir dan garam.
2)
Masak hingga mendidih dan pekat. Bila telah sejuk, taburkan bijan goreng. Hidangkan.
10. APAM SIAM
3
bj telur
1
cawan air soda (sprite/seven up/ais krim soda)
3
cawan tepung gandum
1½
cawan gula
Pewarna
(ikut suka)
Cara membuatnya:-
1)
Pukul telur dengan gula sehingga kembang.
2)
Apabila bahan sudah kembang. Masukkan air
soda dan kacau rata.
3)
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
4)
Masukkan dalam talam dan kukus selama 20
minit.
·
Hiaslah dengan pewarna mengikut corak yang
disukai. Saya lebih menyukai corak pelangi.
·
Dinasihati supaya anda mengukus dengan
menggunakan satu tingkat sahaja bagi memastikan apam tersebut naik. Jika tersilap sedikit ia akan batat. Sila ikut turutan jika tidak, apam anda tidak
akan berhasil.
·
Ha...pewarna tu dimasukkan setelah bancuhan
apam dah dimasukkan kedalam talam. Kalau nak pakai 3 warna, titiskan tiga-tiga
warna tersebut ditempat yang berlainan. kemudian pusingkan garpu pada bancuhan
tersebut sehingga ia bercorak pelangi.
·
Sesetengah orang jika rajin, mereka akan
asingkan bancuhan pada 3 warna. Misalnya, warna kuning, hijau dan merah. Masukkan warna selangseli di dalam tengah
talam. warna kedua pula dimasukkan ditengah warna pertama tadi dan seterusnya.
so, ia akan berselang seli..
11. TEPUNG PELITA
Bahan-bahan A disatukan- lapisan bawah
2
cawan tepung beras
sedikit
air kapur
7
helai daun pandan, kisar dan ambil airnya anggaran 4-5 cawan
Bahan B :
disatukan - lapisan atas
Santan
pekat 1 biji kelapa
1
senduk tepung beras
secubit
garam
Bahan C
Gula
pasir secukupnya
Daun
pisang secukupnya, dibuat bakul
Cara Membuatnya
1.
Didihkan air untuk mengukus. Bubuh 1 sudu gula atau lebih (ikut manis yang
dikehendaki) dalam setiap bakul daun pisang.
Kemudian masukkan adunan A agak-agak ½ atau ¾ bakul. Kukus sehingga masak.
2.
Kemudian masukkan bahan B hingga penuh
bakul.
3.
Kemudian kukus lagi hingga lapisan atasnya
masak. Untuk memastikan kuih betul-betul
masak, cucuk dengan garpu atau lidi.
Kalau tak melekat, masaklah tu..
12. COCONUT
BLOSSOM
Bahan-bahan
3
biji telur
10
½ oz tepung gandum
8
oz gula
6oz
santan atau Ideal Milk
1
sudu besar Ovalette
1
sudu teh pandan paste
Cara-cara
1.
Campurkan kesemua adunan dan pukul
menggunakan mesin pemutar sehingga menjadi dua kali ganda adunannya.
2.
Kemudian letakkan didalam paper cup yang
sederhana besar dan kukuslah selama 10 minit sehingga merekah dan masak.
13. KUIH
KACAU KELEDEK
Bahan-bahan
1
kg keledek, direbus dgn secubit garam hingga empuk dan dilecek
1
biji kelapa, ambil santan secukup kegunaan
2
biji telur ayam, dipukul
2-3
helai daun pandan, disimpulkan
gula
pasir/gula merah ikut manis yang dikehendaki
sedikit
minyak masak
Cara Membuatnya
1.
Satukan santan, telur, daun pandan dan
gula. Masak hingga mendidih.
2.
Kemudian masukkan keledek yang dilecek tadi
dan terus dikacau hingga pekat dan keluar minyak. Pastikan air gulanya telah betul-betul kering
agar kuih kacau tidak cepat basi.
3.
Lenser sedikit minyak dalam loyang dan
tuangkan adunan yang masih panas.
Tekan-tekan hingga mampat.
4.
Sejukkan sebelum dipotong.
No comments:
Post a Comment