Azimphoto: Tangan lelaki bila menggatal di dapor

.

Tangan lelaki bila menggatal di dapor



1.       KUIH HASIDAH

Bahan-bahannya
300gm tepung gandum
2 helai daun pandan
2½ - 3 cawan santan dari satu biji kelapa
1½ cawan gula, atau secukup manis yang diperlukan
5 biji telur ayam, dipukul
4 sudu besar minyak sapi
secubit garam
sedikit pewarna kuning

Untuk hiasan
10 biji bawang merah,dihiris nipis dan gaul sedikit garam, kemudian digoreng hingga kuning.

Cara Membuatnya
1.   Tepung disangai hingga wangi dan kuning.  Sejukkan sebentar. 
2.   Kemudian dicampurkan santan, telur, daun pandan, secubit garam dan pewarna kuning, jika suka. 
3.   Kacau atas api kecil hingga pekat.  Barulah dimasukkan gula.  Kacau lagi hingga gula sebati dan kering, baru dimasukkan minyak sapi.  Kacau lagi hingga keluar minyak.
4.   Proses mengacau kira-kira 1½ - 2 jam.  Bila telah menjadi seketul adunan yang lembut, bolehlah diangkat. 
5.   Terapkan dengan acuan bentuk bunga teratai dan taburkan bawang goreng diatasnya.  Boleh juga digentel bulat-bulat dan disepit menggunakan penyepit kuih.


2.       KUIH LAPIS

Bahan-bahannya
920 ml santan pekat
400 ml santan cair
300 gm gula pasir
4 helai daun pandan
150 gm tepung beras
150 gm tepung kanji
½ sudu teh garam
½ sudu teh esen ros
sedikit pewarna merah

Cara-caranya:
1.   Masak santan pekat dengan gula dan daun pandan sampai mendidih. Oiii... bau daun pandan saja dah buat perut lapar.  Lepas tu biarkan sejuka sebentar.
2.   Santan cair, tepung beras, tepung kanji dan esen ros dikacau rata.  Bila adunan santan pekat sudah agak-agak suam- suam panas, campurkan dua-dua adunan.
3.   Bahagikan adunan kepada 2 bahagian , putih dan merah jambu.  Kukus selapis- selapis hingga habis. Loyang agak-agak ukuran 8 inci
4.   Setiap satu lapisan dikukus lebih kurang 5-6 minit.
5.   Biar sejuk dahulu sebelum dipotong.


3.       KUIH LOMPAT TIKAM


Adunan A
1 mangkuk tepung beras + ½ mangkuk air + sedikit air kapur sirih
2½ mangkuk air daun pandan

Cara Menyediakannya
1.   Didihkan air daun pandan.  Masukkan tepung yang telah dibancuh dengan air dan kapur sirih tadi perlahan-lahan sambil dikacau tanpa henti.  Gunakan api sederhana.  Teruskan mengacau hingga pekat dan berkilat. 
2.   Untuk memastikan tepung benar-benar telah masak, aduan yang dikacau tidak akan melekat pada tepi kuali dan rupanya berkilat.  Jika dititiskan sedikit ke dalam air, ianya akan membeku. 
3.   Kemudian tuangkan ke dalam loyang dan sejukkan.  Lepas itu bolehlah dihidangkan dengan adunan B, C dan D.

Adunan B
Santan pekat satu biji kelapa
1 senduk tepung beras
secubit garam

Cara Membuatnya
Satukan santan dengan tepung beras dan secubit garam.  Kemudian kacau atas api sederhana hingga pekat, tapi jangan sampai pecah minyak.  Jika suka lebih pekat, tambahkan tepung.

Bahan C
Air gula melaka - manisnya terpulang kepada individu

Bahan D - pulut merah (jika suka)
2 cawan beras pulut, dibasuh dan direndam 4 jam bersama sedikit pewarna merah
1 cawan santan pekat dan secubit garam.

Cara Menyediakannya
Campurkan pulut dengan santan dan secubit garam, kemudian kukus hingga masak.  Kacau-kacaukan sedikit biar santan mesra dengan pulut.
ATAU
Santan dan pulut disatukan, kemudian ditanak seperti biasa.


Lapisan Hijau:
½ cawan tepung beras
1½ cawan air sejuk
1 atau 2 camb. air daun pandan
secubit garam

Lapisan Putih:
½ cawan tepung beras
1¾ cawan santan pekat (daripada ¾ biji kelapa)
secubit garam

Air Gula :
½ cawan gula pasir
½ keping gula melaka
1 helai daun pandan

Kaedah:
1.   Bagi lapisan hijau, satukan semua bahan, kacau atas api sehingga agak likat. Tuangkan ke dalan acuan atau loyang.
2.   Bagi lapisan putih, satukan semua dan kacau atas api sehingga likat dan tuangkan ke atas adunan hijau tadi. Sejukkan
3.   Masakkan semua bahan untuk air gula dengan segelas air sehingga semuanya larut.
4.   Setelah kuih dalam loyang sejuk dan keras bolehlah dipotong dan dihidang dengan air gula.


4.       KUIH ROTI

Bahan-bahan
Roti satu bungkus kecil
8 biji telur
susu cair ½ tin
gula (ikut citarasa nak manis atau tidak)
sedikit mentega
esen vanilla
coktail buah-buahan
gula halus dan ceri utk hiasan.

Cara-cara.
1.   Di dalam mangkuk adunan, ramaskan roti tersebut. Boleh juga dikoyak-koyak.
2.   Campurkan telur, susu, gula, esen vanilla dan coktail di dalam mangkuk lain dan kacau.
3.   Satukan campuran tadi ke dalam roti yang telah diramaskan dan gaul hingga rata.
4.   Sapukan sedikit mentega di dalam loyang dan panaskan.
5.   Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar hingga kekuningan.
6.   Bila dah kekuningan taburkan gula halus ke atas kuih tersebut.
7.   Sejukkan dan hias dengan ceri dan siap utk dihidangkan.


5.       KUIH SERI MUKA

Bahan:
1 cawan beras pulut
1 biji kelapa - ambil santannya 3½ cawan + sedikit garam

Bahan untuk bhg atas :
2 cawan santan
1 cawan pati daun pandan - dicampurkan dgn sedikit kapur sirih
½ cawan gula
1 biji kuning telur
1 sudu makan tepung gandum
¾ cawan tepung jagung
sedikit garam

Cara menyediakannya :
1.   Bersihkan pulut & toskan airnya.  Masukkan ke dlm loyang kemudian ambil 3½ cawan santan tadi & tuangkan & gaul pada beras pulut.  Setelah itu bolehlah dikukus sehingga masak.  Setelah masak ratakan sehingga padat dgn daun pisang & ketepikan sementara waktu.
2.   Campurkan santan dgn pati daun pandan.  Kemudian masukkan gula dan kuning telur yg telah dipukul terlebih dahulu.  Tambahkan sedikit garam & kacau hingga rata.  Ayak tepung gandum dgn tepung jagung sedikit demi sedikit ke dlm campuran santan sambil dikacau supaya tidak bergentel. 
3.   Kemudian tapiskan & tuangkan ke atas pulut tadi dan kukus semula hingga cukup masak.


6.       TAKO SIAM

Bahan-bahanya untuk lapisan bawah:-
1 bungkus tepung hon kwee (tepung yang dalam paket macam sagun, ada berbagai warna, so pilih warna hijau)
4 tin air (gunakan tin jagung)
1 cawan gula
1 tin kecil jagung whole kernel - bukan jagung berkrim

Bahan untuk lapisan atas:-
4 cawan santan (daripada sebiji kelapa)
4 sudu besar tepung jagung
1 camt gula

Hiasan:-
½ kg sengkuang cina - dipotong dadu

Cara membuatnya:-
1.   Letakkan sengkuang cina ke dalam acuan yang telah diperbuat dari daun Pandan bentuk empat segi.
2.   Untuk lapisan bawah: campurkan kesemua bahan ke dalam periuk dan masak hingga pekat.  Kemudian masukkan ke dalam acuan yang dibuat dengan daun pandan.
3.   Kemudian buat lapisan bawah pulak...masukkan santan, tepung jagung dan garam ke dalam periuk dan kacau hingga pekat. Kemudian tuangkan ke atas lapisan pertama tadi.
4.   Apabila telah siap sejukkan dan simpan dalam peti ais...hmm sungguh sedap...


Utk Lapis bawah
4 sudu makan Arrow Root (tepung dalam kotak kecil boleh beli dikedai menjual peralatan kek)
2½ cawan santan cair
1 cawan gula pasir
5 helai daun pandan (tumbuk dan ambil airnya)
15 biji sengkuang cine (buang kulit dan ptg dadu)

1.   Arrow root, santan cair, gula dibancuh dan ditapis.
2.   Kemudian masukkan air pandan.
3.   Masak di atas api yang sederhana sehingga pekat sedikit.
4.   Masukkan sengkuang cine dan kacau hingga pekat.
5.   Masukkan dalam mangkuk pandan dan pastu tarukkan toppingnya.  (mangkuk pandan - Ambil daun pandan yg lebar dan buat macam acuan segiempat.  Anyway kalo gagal nak buat mangkuk pandan tu, bolehlah letak dalam mana-mana acuan pun tapi bubuh sepotong pandan biar wangi gituh )

Bahan Untuk topping
1 Biji kelapa (ambil 2½ cawan santan pekat)
2 sudu makan tepung beras
½ sudu garam (secukup rasa untuk menimbulkan rasa lemak).

1.   Satukan bahan-bahan topping ini lalu masak di atas api hingga pekat sedikit.
2.   Pastu bubuhlah atas lapis bawah yang dah disiapkan tadi.



Untuk lapisan bawah
3 cawan air daun pandan (4 helai daun pandan tu tumbuk)
3 sudu makan tepung jagung
3 sudu makan gula
5 buji sengkuang cina di potong dadu atau memangjang (optional)

Cara membuatnya
1.   ketiga-tiga bahan tadi dicampur dan pastikan tepung tidak berketul.
2.   Masak dengan api yang perlahan sementara itu kacau supaya ia masak sama rata.
3.   Masak sehingga ia menjadi seperti agar-agar jangan terlalu pekat.
4.   Kemudian masukkan sengkuang cina dan boleh lah diangkat dan di masukkan kedalam acuan.

Untuk lapisan atas
3 cawam pati santan yang diambil dari 1 biji kelapa
1 sudu makan tepung jagung
2 sudu makan tepung beras
1½ sudu makan gula

Cara membuatnya
1.   Campurkan keempat-empat bahan diatas dan pastikan tepung tidak berketul.
2.   Masak dengan menggunakan api yang perlahan, kacau perlahan-lahan agar ia masak sekata. Masak sehigga agak pekat tapi jangan terlalu pekat.  setelah itu bolehlah dimasukkan di dalam acuan yang mengandungi lapisan bawah tadi.
3.   Biarkan selama 5 mini didalam suhu bilik, apabila sudah beku boleh lah dihidangkan.

Acuan:
buat bentuk kotak dengan menggunakan daun pandan

7.       TEPUNG BUNGKUS

Bahan-bahannya
Dadih tepung beras  - lihat cara menyediakannya di bawah
Inti kelapa - lihat cara menyediakannya di bawah
Daun pisang atau daun pinang untuk membungkus
Periuk pengukus

Bahan intinya
½ biji kelapa hijau, diparut
2 kpg gula kerek (nisan)/gula melaka/gula merah
sedikit gula pasir
secubit garam
1 helai daun pandan, disimpul
2 cawan air
1 sudu tepung beras

Cara Menyediakannya
1.   Masak kelapa dengan air, daun pandan dan secubit garam hingga empuk.
2.   Masukkan gula kerek dan gula pasir dan kacau hingga kering. 
3.   Masukkan tepung beras untuk mengentalkan adunan. 
4.   Sejukkan dan gentel bulat-bulat kecil sebesar ibu jari. 
5.   Kemudian salut dengan adunan pulut. Ketepikan.

Adunan pulut
1 cawan tepung pulut
sedikit air kapur
sedikit air daun pandan.

Caranya  :  campur semua bahan dan uli hingga jadi seketul doh.  Gentelkan bulat-bulat sebesar guli dan isikan inti kelapa tadi.  Ketepikan.

Bahan dadih
1 mangkuk tepung beras
1 biji kelapa, ambil 3½ mangkuk santan
secubit garam

Cara Membuatnya
Campurkan santan dengan tepung beras dan secubit garam dan kacau atas api sederhana hingga pekat.

Cara Membungkus tepung bungkus
Ambil sekeping daun pisang atau daun pinang, Letakkan sesenduk dadih yang masih panas ke atas daun tersebut dan susun intinya dua atau tiga.  Tutup dengan sedikit dadih dan bungkus seperti lepas.  Susun ke dalam periuk kukus dan kukus sampai masak.

8.       KULIT CUCUQ BADAK

Cara buat kulit cucur badak..
1.   1 kati ubi keledek dibuang kulit dipotong kecil-kecil supaya cepat empok campur sikit garam (agak-agak ujung sudu). dah empok tu, toskan
2.   lepas tu tumbuk bagi hancur dan campur dengan tepung gandum. sukatan tepung lebih kurang 2 cawan. kalau adunan tak melekat kat tangan kira okay le tu kalau tak campur le lagie tepung.
3.   bulatkan buat lubang masukkan inti, lepek-lepekkan, jadie le cucur badak.


9.       POPIAH BASAH ALA THAI

½ kg kulit popiah

Bahan A
2 Biji Sengkuang dihiris
2 biji lobak merah dihiris
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap pekat
2 biji bawang putih
sedikit minyak bijan, garam, lada putih dan perasa

1.   Tumis bawang ptih hingga wangi.
2.   Campurkan kicap, sos tiram, lada putih dan minyak bijan. 
3.   Masukkan sengkuang & lobak. 
4.   Masak hingga empok dan kering.

Bahan B
1 biji timun diptg 2 inci memanjang
daun salad
udang, isi ketam, telor (rebus dan cincang - berasingan)

SAMBAL PETIS
250g gula merah
½ botol sos tomato
½ botol sos cili
cili boh (giling) ikut suka, nak pedas letak lebih
5 sudu makan petis

1.   Gula merah dan cili boh dimasak bersama 2 cawan air
2.   Masukkan sos tomato, sos cili dan petis hingga mendidih.

SAMBAL CILI PADI
Cili padi
5 biji bawang putih - ditumbuk
5 sudu makan cili sos
2 sudu makan gula
5 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan cuka

Campur semua bahn dan masak

Cara Menggulung Popiah
1.   Sapukan popiah dengan sambal petis.
2.   Aturkan sehelai daun salad di atasnya.
3.   Bubuh pula sengkuang isi ketam, telur, udang timun dan sapukan dengan sambal cili padi
4.   Gulung rapi dan hidangkan


10.   PUDING SEJUK

Bahan-bahan Puding:
1 cawan cornflour
5 cawan air
¾ cawan susu pekat manis
Kismis secukupnya

Kuahnya:
1 tin susu cair
1 senduk gula pasir
1 tin air
1 biji telur (kuning shj)
Sedikit esen vanilla

Cara:
1.   Campurkan cornflour, air, susu manis dan buah kismis.  Masak sampai pekat dan berkilat.
2.   Masukkan ke dalam acuan kecil dan sejukkan.

Kuahnya:
1.   Campurkan susu cair dengan 1 tin air.
2.   Masukkan kuning telur (jika suka boleh masukkan putih telur) dan gula.
3.   Masak dengan api sederhana.  Kemudian masukkan esen vanilla. Kacau sehingga mendidih.

Cara menghidang:
Keluarkan puding drp acuan ke dlm mangkuk. Siramkan kuah ke atasnya, jika suka taburkan dgn jeruk nenas.
Kemudian boleh dimakan, jikalau suka boleh masukkan ketulan ais bersama puding tadi.


11.   PUDING CARAMEL POKKU

Bahan-bahannya :-
10 biji telur
1 tin susu cair
7 sudu besar susu pekat
1 cawan/mug air masak
1 sudu teh perasa vanilla
10 sudu besar gula pasir

Cara-cara membuatnya :-
1.   Mula-mula kita pukul telur sampai berbuih.
2.   Masukkan susu cair dan terus pukul lagi sampai sebati.
3.   Masukkan susu pekat dan pukul sampai sebati (kalau suka manis tambah lagi susu pekat)
4.   Masukkan air dan perasa vanilla dan kemudian kacau/pukul sampai sebati
5.   Panaskan gula sehingga bertukar warna perang. Nota: Kacau gula perlahan-lahan dan pastikan api tidak terlalu besar bagi mengelakkan gula tadi menjadi hangit dan pahit.  Kemudian campurkan gula yang telah bertukar warna perang tadi dengan ½ cawan air untuk dijadikan air gula.
6.   Masukkan air gula tadi kedalam acuan dan tuangkan bahan yang telah dipukul sebati tadi diatasnya.
7.   Last but not least, masukkan acuan tadi kedalam bekas kukusan diatas api yang sederhana selama 45 minit.  (pastikan air didalam bekas kukusan mendidih sebelum dimasukkan acuan kedalamnya)
8.   Siap dan enak dimakan waktu berbuka puasa, lebih enak kalau diletakkan kedalam peti ais terlebih dahulu.


12.   CARAMEL PUDDING


Bahan A :-
1 tin Ideal Milk
6 biji telur
½ tin air
½ cawan gula
1 sudu kecil vanilla

Untuk Caramel nya,
1.   ½ cawan gula dimasak atas api yang pelahan sehingga kuning keemasan.
2.   Jerangkan kukusan & masak caramelnya dulu dan tuangkan didalam bekas semasa ia nya masih panas.
3.   Campurkan kesemua bahan A dan kacau sehingga gula hancur.
4.   Tuangkan diatas kedalam bekas yang berisi caramel tadi dan kukus lah higgan masak. Anggaran 30 mins.

7 biji telor ayam
1 tin susu pekat (tin kecil)
1 susu teh vanilla
1 sudu besar tepung kastard
1½ tin air(guna tin susu pekat)

Caranya
1.   Pukul telor dgn susu pekat.  Pukul sekejap sahaja (hingga semua telor sudah sebati).  Jangan pukul hingga kembang.
2.   Tepung kastard gual dengan air – campurkan kedalam adunan telor, masuk vanilla dan tuang habis kesemua airnya.
3.   Kukus selama 10 - 15 minit saja.

Gula hangus
1.   1 cawan gula-dihanguskan - masukan satu cawan air - didih diatas dapur sehingga gula pekat.
2.   Tuang diatas loyang - kemudian baru tuang puding karamel di atas gula hangus dan kukus selama 10 - 15 minit.  
3.   Bila sejuk terbalikkan puding...


bahan2:
8 biji telur
1 tin susu cair (kecil)
¾ cawan gula
esen vanila
1 sudu tepung jagung (optional)
3 sudu gula (untuk buat gula hangus)

cara2nya:
1.   pukul telur & gula hingga kembang
2.   masukkan susu cair & esen vanila } pukul sedikit
3.   masukkan tepung jagung
4.   panaskan gula didalam bekas puding hingga keperangan
5.   masukkan adunan tadi dan kukus selama 15 - 20 minit.



Bahan-bahan
10 biji telur ayam
½ tin susu pekat
1 senduk gula pasir
1 gelas air
1 camcateh esen vanila
1 biji loyang/acuan untuk mengukus

Cara memasaknya
1.   Jerangkan air untuk mengukus. 
2.   Gorengkan gula hingga perang.  Gula yang masih panas dan pekat tadi hendaklah dimasukkan ke dalam loyang dan tuang segelas air.  Jangan dikacau dan ketepikan. 
3.   Sementara itu, pukul telur dengan susu pekat dan esen vanila.  Jangan terlalu lama, agak-agak telur dah kembang dan sebati dengan susu bolehlah dituang ke dalam loyang tadi. 
4.   Kukuslah selama 25 - 30 minit atau hingga masak.  Sejukkan sebelum dihidang.


13.   PUDING COCKTAIL BERKUAH

Bahan-bahan agar -agar
1 paket agar-agar
6 gelas air
5 biji telur ayam (putih sahaja)
1 helai daun pandan
sedikit pewarna merah jambu atau kuning
sedikit esen ros

Bahan-bahan untuk kuah
1 tin susu cair
5 biji kuning telur
1 tin cocktail buah2an ditos tapi jgn buang airnya
gula secukup manis
2 sudu tepung kastad
1 tin air (sukat guna tin susu cair)

Cara Menyediakannya
1.   Masak agar-agar dengan air dan daun pandan hingga hancur.  Campurkan sedikit pewarna.  Tapiskan dan ketepikan dulu, biar suam-suam. 
2.   Sementara itu pukul putih telur dengan sedikit esen ros hingga kembang dan putih dan tak berair. 
3.   Setelah itu, masukkan ke dalam agar-agar yang masih suam tadi dan terus dipukul tanpa henti hingga agar-agar sebati dengan telur.  Masukkan ke dalam loyang dan bekukan. 
4.   Selepas itu bolehlah dipotong kecil-kecil, tuangkan kuahnya dan hidang dengan cocktail tadi.

Agar-agar ini menghasilkan dua lapisan, iaitu satu lapisan nipis agar-agar dibawahnya dan satu lapisan seperti span di atasnya.

Cara Membuat kuahnya
1.   Pukul kuning telur dengan gula hingga hancur.  Tuangkan susu cair sedikit demi sedikit sambil terus dipukul hingga sebati.  Ketepikan. 
2.   Bancuhkan tepung kastad dengan air cocktail tadi. 
3.   Didihkan air yang satu tin tadi dan masukkan bancuhan tepung kastad sambil terus dikacau tanpa henti. 
4.   Kemudian masukkan susu bercampur gula dan kuning telur tadi sambil terus dikacau hingga mendidih dan kelihatan berkilat.  Jika terlalu pekat, tambahkan air panas. 
5.   Sesuaikan rasa dan angkat. 
Kuah puding ini jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair.  Ketika menghidang, baru dimasukkan buah-buah cocktail tadi.  Hidangkan sejuk.


14.   PUDING RAJA

1 paket agar2
1 kotak jeli alsa
11 cawan air
gula secukup rasa (1 cawan/senduk)

pisang (saiz kecil) disalut telur dan digoreng  }
buah prune, ceri, gajus               } disusun dlm acuan
jala mas                    }

Kuah puding:
6-8 biji kuning telur
2 tin susu cair
gula secukup rasa
esen rose
daun pandan

semua bhn tadi dimasak di api yg sederhana sehingga mendidih.

·        hidangan ni utk 8-10 org.

No comments:

Post a Comment