1. KUIH
HASIDAH
Bahan-bahannya
300gm
tepung gandum
2
helai daun pandan
2½
- 3 cawan santan dari satu biji kelapa
1½
cawan gula, atau secukup manis yang diperlukan
5
biji telur ayam, dipukul
4
sudu besar minyak sapi
secubit
garam
sedikit
pewarna kuning
Untuk hiasan
10
biji bawang merah,dihiris nipis dan gaul sedikit garam, kemudian digoreng
hingga kuning.
Cara Membuatnya
1.
Tepung disangai hingga wangi dan
kuning. Sejukkan sebentar.
2.
Kemudian dicampurkan santan, telur, daun
pandan, secubit garam dan pewarna kuning, jika suka.
3.
Kacau atas api kecil hingga pekat. Barulah dimasukkan gula. Kacau lagi hingga gula sebati dan kering, baru
dimasukkan minyak sapi. Kacau lagi
hingga keluar minyak.
4.
Proses mengacau kira-kira 1½ - 2 jam. Bila telah menjadi seketul adunan yang
lembut, bolehlah diangkat.
5.
Terapkan dengan acuan bentuk bunga teratai
dan taburkan bawang goreng diatasnya.
Boleh juga digentel bulat-bulat dan disepit menggunakan penyepit kuih.
2. KUIH
LAPIS
Bahan-bahannya
920 ml santan pekat
400
ml santan cair
300
gm gula pasir
4
helai daun pandan
150
gm tepung beras
150
gm tepung kanji
½
sudu teh garam
½
sudu teh esen ros
sedikit
pewarna merah
Cara-caranya:
1.
Masak santan pekat dengan gula dan daun
pandan sampai mendidih. Oiii... bau daun pandan saja dah buat perut lapar. Lepas tu biarkan sejuka sebentar.
2.
Santan cair, tepung beras, tepung kanji dan
esen ros dikacau rata. Bila adunan
santan pekat sudah agak-agak suam- suam panas, campurkan dua-dua adunan.
3.
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian , putih
dan merah jambu. Kukus selapis- selapis
hingga habis. Loyang agak-agak ukuran 8 inci
4.
Setiap satu lapisan dikukus lebih kurang 5-6
minit.
5.
Biar sejuk dahulu sebelum dipotong.
3. KUIH
LOMPAT TIKAM
Adunan A
1
mangkuk tepung beras + ½ mangkuk air + sedikit air kapur sirih
2½
mangkuk air daun pandan
Cara Menyediakannya
1.
Didihkan air daun pandan. Masukkan tepung yang telah dibancuh dengan
air dan kapur sirih tadi perlahan-lahan sambil dikacau tanpa henti. Gunakan api sederhana. Teruskan mengacau hingga pekat dan berkilat.
2.
Untuk memastikan tepung benar-benar telah
masak, aduan yang dikacau tidak akan melekat pada tepi kuali dan rupanya
berkilat. Jika dititiskan sedikit ke
dalam air, ianya akan membeku.
3.
Kemudian tuangkan ke dalam loyang dan
sejukkan. Lepas itu bolehlah dihidangkan
dengan adunan B, C dan D.
Adunan B
Santan
pekat satu biji kelapa
1
senduk tepung beras
secubit
garam
Cara Membuatnya
Satukan
santan dengan tepung beras dan secubit garam.
Kemudian kacau atas api sederhana hingga pekat, tapi jangan sampai pecah
minyak. Jika suka lebih pekat, tambahkan
tepung.
Bahan C
Air
gula melaka - manisnya terpulang kepada individu
Bahan D - pulut merah (jika suka)
2
cawan beras pulut, dibasuh dan direndam 4 jam bersama sedikit pewarna merah
1
cawan santan pekat dan secubit garam.
Cara Menyediakannya
Campurkan
pulut dengan santan dan secubit garam, kemudian kukus hingga masak. Kacau-kacaukan sedikit biar santan mesra
dengan pulut.
ATAU
Santan
dan pulut disatukan, kemudian ditanak seperti biasa.
Lapisan Hijau:
½
cawan tepung beras
1½
cawan air sejuk
1
atau 2 camb. air daun pandan
secubit
garam
Lapisan Putih:
½
cawan tepung beras
1¾
cawan santan pekat (daripada ¾ biji kelapa)
secubit
garam
Air Gula :
½
cawan gula pasir
½
keping gula melaka
1
helai daun pandan
Kaedah:
1.
Bagi lapisan hijau, satukan semua bahan,
kacau atas api sehingga agak likat. Tuangkan ke dalan acuan atau loyang.
2.
Bagi lapisan putih, satukan semua dan kacau
atas api sehingga likat dan tuangkan ke atas adunan hijau tadi. Sejukkan
3.
Masakkan semua bahan untuk air gula dengan
segelas air sehingga semuanya larut.
4.
Setelah kuih dalam loyang sejuk dan keras
bolehlah dipotong dan dihidang dengan air gula.
4. KUIH ROTI
Bahan-bahan
Roti
satu bungkus kecil
8
biji telur
susu
cair ½ tin
gula
(ikut citarasa nak manis atau tidak)
sedikit
mentega
esen
vanilla
coktail
buah-buahan
gula
halus dan ceri utk hiasan.
Cara-cara.
1.
Di dalam mangkuk adunan, ramaskan roti
tersebut. Boleh juga dikoyak-koyak.
2.
Campurkan telur, susu, gula, esen vanilla
dan coktail di dalam mangkuk lain dan kacau.
3.
Satukan campuran tadi ke dalam roti yang
telah diramaskan dan gaul hingga rata.
4.
Sapukan sedikit mentega di dalam loyang dan
panaskan.
5.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar
hingga kekuningan.
6.
Bila dah kekuningan taburkan gula halus ke
atas kuih tersebut.
7.
Sejukkan dan hias dengan ceri dan siap utk
dihidangkan.
5. KUIH SERI MUKA
Bahan:
1
cawan beras pulut
1
biji kelapa - ambil santannya 3½ cawan + sedikit garam
Bahan untuk bhg atas :
2
cawan santan
1
cawan pati daun pandan - dicampurkan dgn sedikit kapur sirih
½
cawan gula
1
biji kuning telur
1
sudu makan tepung gandum
¾
cawan tepung jagung
sedikit
garam
Cara menyediakannya :
1.
Bersihkan pulut & toskan airnya. Masukkan ke dlm loyang kemudian ambil 3½ cawan
santan tadi & tuangkan & gaul pada beras pulut. Setelah itu bolehlah dikukus sehingga
masak. Setelah masak ratakan sehingga
padat dgn daun pisang & ketepikan sementara waktu.
2.
Campurkan santan dgn pati daun pandan. Kemudian masukkan gula dan kuning telur yg
telah dipukul terlebih dahulu. Tambahkan
sedikit garam & kacau hingga rata.
Ayak tepung gandum dgn tepung jagung sedikit demi sedikit ke dlm
campuran santan sambil dikacau supaya tidak bergentel.
3.
Kemudian tapiskan & tuangkan ke atas
pulut tadi dan kukus semula hingga cukup masak.
6. TAKO SIAM
Bahan-bahanya untuk lapisan bawah:-
1
bungkus tepung hon kwee (tepung yang dalam paket macam sagun, ada berbagai
warna, so pilih warna hijau)
4
tin air (gunakan tin jagung)
1
cawan gula
1
tin kecil jagung whole kernel - bukan jagung berkrim
Bahan untuk lapisan atas:-
4
cawan santan (daripada sebiji kelapa)
4
sudu besar tepung jagung
1
camt gula
Hiasan:-
½
kg sengkuang cina - dipotong dadu
Cara membuatnya:-
1.
Letakkan sengkuang cina ke dalam acuan yang
telah diperbuat dari daun Pandan bentuk empat segi.
2.
Untuk lapisan bawah: campurkan kesemua bahan
ke dalam periuk dan masak hingga pekat.
Kemudian masukkan ke dalam acuan yang dibuat dengan daun pandan.
3.
Kemudian buat lapisan bawah pulak...masukkan
santan, tepung jagung dan garam ke dalam periuk dan kacau hingga pekat.
Kemudian tuangkan ke atas lapisan pertama tadi.
4.
Apabila telah siap sejukkan dan simpan dalam
peti ais...hmm sungguh sedap...
Utk Lapis bawah
4
sudu makan Arrow Root (tepung dalam kotak kecil boleh beli dikedai menjual
peralatan kek)
2½
cawan santan cair
1
cawan gula pasir
5
helai daun pandan (tumbuk dan ambil airnya)
15
biji sengkuang cine (buang kulit dan ptg dadu)
1.
Arrow root, santan cair, gula dibancuh dan
ditapis.
2.
Kemudian masukkan air pandan.
3.
Masak di atas api yang sederhana sehingga
pekat sedikit.
4.
Masukkan sengkuang cine dan kacau hingga
pekat.
5.
Masukkan dalam mangkuk pandan dan pastu
tarukkan toppingnya. (mangkuk pandan -
Ambil daun pandan yg lebar dan buat macam acuan segiempat. Anyway kalo gagal nak buat mangkuk pandan tu,
bolehlah letak dalam mana-mana acuan pun tapi bubuh sepotong pandan biar wangi
gituh )
Bahan Untuk topping
1
Biji kelapa (ambil 2½ cawan santan pekat)
2
sudu makan tepung beras
½
sudu garam (secukup rasa untuk menimbulkan rasa lemak).
1.
Satukan bahan-bahan topping ini lalu masak
di atas api hingga pekat sedikit.
2.
Pastu bubuhlah atas lapis bawah yang dah
disiapkan tadi.
Untuk lapisan bawah
3
cawan air daun pandan (4 helai daun pandan tu tumbuk)
3
sudu makan tepung jagung
3
sudu makan gula
5
buji sengkuang cina di potong dadu atau memangjang (optional)
Cara membuatnya
1.
ketiga-tiga bahan tadi dicampur dan pastikan
tepung tidak berketul.
2.
Masak dengan api yang perlahan sementara itu
kacau supaya ia masak sama rata.
3.
Masak sehingga ia menjadi seperti agar-agar
jangan terlalu pekat.
4.
Kemudian masukkan sengkuang cina dan boleh
lah diangkat dan di masukkan kedalam acuan.
Untuk lapisan atas
3
cawam pati santan yang diambil dari 1 biji kelapa
1
sudu makan tepung jagung
2
sudu makan tepung beras
1½
sudu makan gula
Cara membuatnya
1.
Campurkan keempat-empat bahan diatas dan
pastikan tepung tidak berketul.
2.
Masak dengan menggunakan api yang perlahan,
kacau perlahan-lahan agar ia masak sekata. Masak sehigga agak pekat tapi jangan
terlalu pekat. setelah itu bolehlah
dimasukkan di dalam acuan yang mengandungi lapisan bawah tadi.
3.
Biarkan selama 5 mini didalam suhu bilik,
apabila sudah beku boleh lah dihidangkan.
Acuan:
buat
bentuk kotak dengan menggunakan daun pandan
7. TEPUNG BUNGKUS
Bahan-bahannya
Dadih
tepung beras - lihat cara menyediakannya
di bawah
Inti
kelapa - lihat cara menyediakannya di bawah
Daun
pisang atau daun pinang untuk membungkus
Periuk
pengukus
Bahan intinya
½
biji kelapa hijau, diparut
2
kpg gula kerek (nisan)/gula melaka/gula merah
sedikit
gula pasir
secubit
garam
1
helai daun pandan, disimpul
2
cawan air
1
sudu tepung beras
Cara Menyediakannya
1.
Masak kelapa dengan air, daun pandan dan
secubit garam hingga empuk.
2.
Masukkan gula kerek dan gula pasir dan kacau
hingga kering.
3.
Masukkan tepung beras untuk mengentalkan
adunan.
4.
Sejukkan dan gentel bulat-bulat kecil
sebesar ibu jari.
5.
Kemudian salut dengan adunan pulut.
Ketepikan.
Adunan pulut
1
cawan tepung pulut
sedikit
air kapur
sedikit
air daun pandan.
Caranya
: campur semua bahan dan uli
hingga jadi seketul doh. Gentelkan
bulat-bulat sebesar guli dan isikan inti kelapa tadi. Ketepikan.
Bahan dadih
1
mangkuk tepung beras
1
biji kelapa, ambil 3½ mangkuk santan
secubit
garam
Cara Membuatnya
Campurkan
santan dengan tepung beras dan secubit garam dan kacau atas api sederhana
hingga pekat.
Cara Membungkus tepung bungkus
Ambil
sekeping daun pisang atau daun pinang, Letakkan sesenduk dadih yang masih panas
ke atas daun tersebut dan susun intinya dua atau tiga. Tutup dengan sedikit dadih dan bungkus
seperti lepas. Susun ke dalam periuk
kukus dan kukus sampai masak.
8. KULIT CUCUQ BADAK
Cara buat kulit cucur badak..
1.
1 kati ubi keledek dibuang kulit dipotong
kecil-kecil supaya cepat empok campur sikit garam (agak-agak ujung sudu). dah
empok tu, toskan
2.
lepas tu tumbuk bagi hancur dan campur
dengan tepung gandum. sukatan tepung lebih kurang 2 cawan. kalau adunan tak
melekat kat tangan kira okay le tu kalau tak campur le lagie tepung.
3.
bulatkan buat lubang masukkan inti,
lepek-lepekkan, jadie le cucur badak.
9. POPIAH BASAH ALA THAI
½
kg kulit popiah
Bahan A
2 Biji Sengkuang
dihiris
2
biji lobak merah dihiris
2
sudu makan sos tiram
1
sudu makan kicap pekat
2
biji bawang putih
sedikit
minyak bijan, garam, lada putih dan perasa
1.
Tumis bawang ptih hingga wangi.
2.
Campurkan kicap, sos tiram, lada putih dan
minyak bijan.
3.
Masukkan sengkuang & lobak.
4.
Masak hingga empok dan kering.
Bahan B
1
biji timun diptg 2 inci memanjang
daun
salad
udang,
isi ketam, telor (rebus dan cincang - berasingan)
SAMBAL
PETIS
250g
gula merah
½
botol sos tomato
½
botol sos cili
cili
boh (giling) ikut suka, nak pedas letak lebih
5
sudu makan petis
1.
Gula merah dan cili boh dimasak bersama 2
cawan air
2.
Masukkan sos tomato, sos cili dan petis
hingga mendidih.
SAMBAL
CILI PADI
Cili
padi
5
biji bawang putih - ditumbuk
5
sudu makan cili sos
2
sudu makan gula
5
sudu makan kicap pekat
1
sudu makan cuka
Campur
semua bahn dan masak
Cara Menggulung Popiah
1.
Sapukan popiah dengan sambal petis.
2.
Aturkan sehelai daun salad di atasnya.
3.
Bubuh pula sengkuang isi ketam, telur, udang
timun dan sapukan dengan sambal cili padi
4.
Gulung rapi dan hidangkan
10. PUDING SEJUK
Bahan-bahan Puding:
1
cawan cornflour
5
cawan air
¾
cawan susu pekat manis
Kismis
secukupnya
Kuahnya:
1
tin susu cair
1
senduk gula pasir
1
tin air
1
biji telur (kuning shj)
Sedikit
esen vanilla
Cara:
1.
Campurkan cornflour, air, susu manis dan
buah kismis. Masak sampai pekat dan
berkilat.
2.
Masukkan ke dalam acuan kecil dan sejukkan.
Kuahnya:
1.
Campurkan susu cair dengan 1 tin air.
2.
Masukkan kuning telur (jika suka boleh
masukkan putih telur) dan gula.
3.
Masak dengan api sederhana. Kemudian masukkan esen vanilla. Kacau
sehingga mendidih.
Cara menghidang:
Keluarkan
puding drp acuan ke dlm mangkuk. Siramkan kuah ke atasnya, jika suka taburkan
dgn jeruk nenas.
Kemudian
boleh dimakan, jikalau suka boleh masukkan ketulan ais bersama puding tadi.
11. PUDING CARAMEL POKKU
Bahan-bahannya :-
10
biji telur
1
tin susu cair
7
sudu besar susu pekat
1
cawan/mug air masak
1
sudu teh perasa vanilla
10
sudu besar gula pasir
Cara-cara membuatnya :-
1.
Mula-mula kita pukul telur sampai berbuih.
2.
Masukkan susu cair dan terus pukul lagi
sampai sebati.
3.
Masukkan susu pekat dan pukul sampai sebati
(kalau suka manis tambah lagi susu pekat)
4.
Masukkan air dan perasa vanilla dan kemudian
kacau/pukul sampai sebati
5.
Panaskan gula sehingga bertukar warna
perang. Nota: Kacau gula perlahan-lahan dan pastikan api tidak terlalu besar
bagi mengelakkan gula tadi menjadi hangit dan pahit. Kemudian campurkan gula yang telah bertukar
warna perang tadi dengan ½ cawan air untuk dijadikan air gula.
6.
Masukkan air gula tadi kedalam acuan dan
tuangkan bahan yang telah dipukul sebati tadi diatasnya.
7.
Last but not least, masukkan acuan tadi
kedalam bekas kukusan diatas api yang sederhana selama 45 minit. (pastikan air didalam bekas kukusan mendidih
sebelum dimasukkan acuan kedalamnya)
8.
Siap dan enak dimakan waktu berbuka puasa,
lebih enak kalau diletakkan kedalam peti ais terlebih dahulu.
12. CARAMEL
PUDDING
Bahan A :-
1
tin Ideal Milk
6
biji telur
½
tin air
½
cawan gula
1
sudu kecil vanilla
Untuk Caramel nya,
1.
½ cawan gula dimasak atas api yang pelahan
sehingga kuning keemasan.
2.
Jerangkan kukusan & masak caramelnya
dulu dan tuangkan didalam bekas semasa ia nya masih panas.
3.
Campurkan kesemua bahan A dan kacau sehingga
gula hancur.
4.
Tuangkan diatas kedalam bekas yang berisi
caramel tadi dan kukus lah higgan masak. Anggaran 30 mins.
7
biji telor ayam
1
tin susu pekat (tin kecil)
1
susu teh vanilla
1
sudu besar tepung kastard
1½
tin air(guna tin susu pekat)
Caranya
1.
Pukul telor dgn susu pekat. Pukul sekejap sahaja (hingga semua telor
sudah sebati). Jangan pukul hingga
kembang.
2.
Tepung kastard gual dengan air – campurkan
kedalam adunan telor, masuk vanilla dan tuang habis kesemua airnya.
3.
Kukus selama 10 - 15 minit saja.
Gula hangus
1.
1 cawan gula-dihanguskan - masukan satu
cawan air - didih diatas dapur sehingga gula pekat.
2.
Tuang diatas loyang - kemudian baru tuang puding
karamel di atas gula hangus dan kukus selama 10 - 15 minit.
3.
Bila sejuk terbalikkan puding...
bahan2:
8
biji telur
1
tin susu cair (kecil)
¾
cawan gula
esen
vanila
1
sudu tepung jagung (optional)
3
sudu gula (untuk buat gula hangus)
cara2nya:
1.
pukul telur & gula hingga kembang
2.
masukkan susu cair & esen vanila } pukul
sedikit
3.
masukkan tepung jagung
4.
panaskan gula didalam bekas puding hingga
keperangan
5.
masukkan adunan tadi dan kukus selama 15 -
20 minit.
Bahan-bahan
10
biji telur ayam
½
tin susu pekat
1
senduk gula pasir
1
gelas air
1
camcateh esen vanila
1
biji loyang/acuan untuk mengukus
Cara memasaknya
1.
Jerangkan air untuk mengukus.
2.
Gorengkan gula hingga perang. Gula yang masih panas dan pekat tadi
hendaklah dimasukkan ke dalam loyang dan tuang segelas air. Jangan dikacau dan ketepikan.
3.
Sementara itu, pukul telur dengan susu pekat
dan esen vanila. Jangan terlalu lama,
agak-agak telur dah kembang dan sebati dengan susu bolehlah dituang ke dalam
loyang tadi.
4.
Kukuslah selama 25 - 30 minit atau hingga
masak. Sejukkan sebelum dihidang.
13. PUDING
COCKTAIL BERKUAH
Bahan-bahan agar -agar
1
paket agar-agar
6
gelas air
5
biji telur ayam (putih sahaja)
1
helai daun pandan
sedikit
pewarna merah jambu atau kuning
sedikit
esen ros
Bahan-bahan untuk kuah
1
tin susu cair
5
biji kuning telur
1
tin cocktail buah2an ditos tapi jgn buang airnya
gula
secukup manis
2
sudu tepung kastad
1
tin air (sukat guna tin susu cair)
Cara Menyediakannya
1.
Masak agar-agar dengan air dan daun pandan
hingga hancur. Campurkan sedikit
pewarna. Tapiskan dan ketepikan dulu,
biar suam-suam.
2.
Sementara itu pukul putih telur dengan
sedikit esen ros hingga kembang dan putih dan tak berair.
3.
Setelah itu, masukkan ke dalam agar-agar
yang masih suam tadi dan terus dipukul tanpa henti hingga agar-agar sebati
dengan telur. Masukkan ke dalam loyang
dan bekukan.
4.
Selepas itu bolehlah dipotong kecil-kecil,
tuangkan kuahnya dan hidang dengan cocktail tadi.
Agar-agar
ini menghasilkan dua lapisan, iaitu satu lapisan nipis agar-agar dibawahnya dan
satu lapisan seperti span di atasnya.
Cara Membuat kuahnya
1.
Pukul kuning telur dengan gula hingga
hancur. Tuangkan susu cair sedikit demi
sedikit sambil terus dipukul hingga sebati.
Ketepikan.
2.
Bancuhkan tepung kastad dengan air cocktail
tadi.
3.
Didihkan air yang satu tin tadi dan masukkan
bancuhan tepung kastad sambil terus dikacau tanpa henti.
4.
Kemudian masukkan susu bercampur gula dan
kuning telur tadi sambil terus dikacau hingga mendidih dan kelihatan
berkilat. Jika terlalu pekat, tambahkan
air panas.
5.
Sesuaikan rasa dan angkat.
Kuah
puding ini jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair. Ketika menghidang, baru dimasukkan buah-buah
cocktail tadi. Hidangkan sejuk.
14. PUDING
RAJA
1
paket agar2
1
kotak jeli alsa
11
cawan air
gula
secukup rasa (1 cawan/senduk)
pisang (saiz kecil)
disalut telur dan digoreng }
buah
prune, ceri, gajus } disusun
dlm acuan
jala
mas }
Kuah puding:
6-8
biji kuning telur
2
tin susu cair
gula
secukup rasa
esen
rose
daun
pandan
semua
bhn tadi dimasak di api yg sederhana sehingga mendidih.
·
hidangan ni utk 8-10 org.
No comments:
Post a Comment