Sumber: Restoran Pak Amir
1. PUDING
ROTI BERMENTEGA
Bahan :
800gm
gula halus
300ml
air
10
keping roti - potong segitiga
200gm
kismis
20gm
serbuk kulit kayu manis
100gm
mentega - dicairkan
8
biji telur
1
liter susu penuh krim
1
biji limau nipis - ambil airnya
sedikit
jem aprikot (jem lain pun boleh)
sedikit
badam hiris
sedikit
gula aising
Cara menyediakannya :
1.
Sediakan acuan yg kering
2.
Masak gula (500gm) dgn air - jadikan gula
hangus
3.
Kemudian tuang gula hangus kedlm acuan
4.
Susun roti diatas gula hangus. Taburkan kismis, kulit kayu manis, lebihan
gula & mentega
5.
Menggunakan bekas lain, pukul telur bersama
susu. masukkan air perahan limau nipis
& tuang ke atas susunan roti tadi.
6.
Masukkan acuan dlm dulang berisi air &
bakar 45-60 minit pada suhu 180 darjah celcius.
7.
Setelah puding masak, sapukan jem aprikot yg
telah dicairkan dibhg atas puding. Tabur
kepingan badam & gula aising.
1
batang French loaf - di hiris hiris setebal 3cm.
2
cawan santan pekat (kelapa yg di buang kulit.)
2
cawan santan cair
½
cawan gula pasir
1
s/t garam
Cara:
1.
Masukkan santan pekat, cair, gula dan garam
ke dalam mangkuk.
2.
Susun hirisan roti di dalam mangkuk yg lain
dan tuangkan santan ka dalamnya hingga roti itu agak berkuah sedikit.
3.
Masukkan ka dalam peti sejuk selama
sejam/dua sebelum di hidangkan.
Sesuai
untuk berbuka puasa.
2. VELVET
STEAMED PUDING
5
biji telur sejuk
225
gm gula melaka (dihiris)
150
gm susu cair (sejuk)
220
gm tepung gandum
100
gm minyak mazola
1
sudu besar ovelate
1sudu
teh baking powder
1/4
sudu teh garam
100
gm buah-buahan campur or kismis saja.
1.
Blend kesemua bahan di atas kecuali
buah-buahan/kismis dan minyak. Gunakan
high speed sehingga adunan kembang dan naik. Bila telah naik dan terasa ringan
masukkan minyak dan kacau sehingga sebati.
2.
Bahagikan kepada dua bahagian.
3.
Bahagian pertama dikukus selama 15-20
minits.
4.
Angkat dan masukkan bahagian kedua pula.
Sebelum itu taburkan kismis/buah-buahan. Kukus selama 40 minit.
5.
Bila telah masak angkat kuih dan buat kertas
lapik atas.
Peringatan:-
1.
semasa mengukus kuih pastikan api panasnya
sekata. Loyang hendaklah ditutup dengan kertas lapik kuih/kertas minyak yang
transparent supaya air wap tidak termasuk didalam kuih yang sedang dikukus.
Nanti ia tidan spongy.
2.
Wap yang keluar daripada pengkukus hendaklan
di tutup supaya kuih tidak bantat.
Kemusykilan
nampaknya
resipi ni sedap. Tapi saya tak faham bab
no. 5. satu lagi adunan tu dibahagi 2.
Selepas kukus bahagian pertama apa nak buat.
Jawapan
1.
Selepas kukus lapisan pertama selama 15-20
minits angkat dan taburkan kismis/buah-buahan diatasnya.
2.
Selepas itu masukkan pula bahagian no. 2.
Selepas itu tutup balik loyang tadi dengan kertas minyak tadi supaya air wap
tidak masuk semasa mengukus.
3.
Kemudian kukus balik kuih tadi selama 40
minits sehingga semuanya masak.
4.
Angkat dan buangkan kertas minyak yang
menutup loyang tadi.
3. FRUIT
PUNCH
Sunquick
orange
pineapple
juice
strawberry
juice
pati
limau nipis
7
up
1.
buah orange yang dipotong kecil-kecil atau
fruitcocktail yang dalam tin bancuh ikut rase,
2.
7 up tambah last sekali
4. ROTI JALA
tepung
gandum secukupnya
1
mangkuk santan kelapa
2
biji telur
garam
daun
pandan - diambil airnya sebagai pewarna
pewarna
kuning jika ingin warna kuning....
cara.
1.
Pukul telur dan campurkan semua bahan dan
kacau sebati sehingga pekat.
2.
Tambah tepung jika adunan agak cair dan anda
boleh mula menjala diatas kuali dengan acuan roti jala.
5. ROTI PAUN
(Roti
Manis)
6
cawan tepung gandum
1
1/4 cawan susu cair
3
biji telur
10
gm yis segera (selalunya saya gunakan mauripan)
3/4
cawan gula halus
1/4
cawan mentega
1
camca teh pewarna kuning telur
Caranya:
1.
Ayakkan tepung terlebih dahulu.
2.
Cairkan mentega dalam periuk di atas api
yang kecil.
3.
Di dalam mangkuk adunan, satukan susu cair,
telur, gula dan yis.
4.
Kacau sebentar kerana yis akan berkembang.
5.
Masukkan majerin yang telah dicairkan tadi
dan kacau sebati. Masukan pewarna kuning
telur.
6.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan
ulikan hingga menjadi satu doh.
7.
Kalau boleh doh ini diramas-ramas dan
dilayak. (macam orang dulu-dulu basuh kain).
8.
Biarkan seketika (lebih kurang 20 minit)
untuk doh naik.
9.
Ulang proses melayak doh roti untuk tiga atau
empat kali dan biarkan doh naik.
10.
Proses kali terakhir bentukan adunan doh
bulat-bulat dan susun didalam acuan.
11.
Biarkan doh naik lagi.
12.
Bakarlah sehingga roti kekuningan.
13.
etelah masak sapukan mentega di atas roti
untuk rasa yang lebih sedap.
6. PIZZA
Doh:
3
cawan gandum
1
peket yeast
2
sudu minyak masak
1
cawan air suam
garam
dan gula secukup rasa
Cara:
1.
Masukkan yeast ke dlm air. Kacau sedikit.
2.
Kemudian masukkan minyak, garam &
gula. Kacau.
3.
Lepas itu masukkan tepung gandum. Uli sehingga
sebati . Biarkan doh selama 15-30 minit.
4.
Kemudian bentukkan doh tersebut. Tekan
hingga leper dan memenuhi seluruh tudung periuk.
5.
Bakar dlm oven sehingga separuh masak
sahaja. Keluar dan biarkan.
Sos Pizza:
1
tin kecil tomato paste
1
biji bawang besar
1
sudu teh spices - oregano, basil, italian seasoning, garlic (jika suka blh
lebihkan)
2
sudu besar tomato ketchup
1/2
cawan air
1
sudu besar cili boh
gula
dan garam secukup rasa
sedikit
minyak
Cara:
1.
Tumis bawang hingga layu. Masukkan
bahan-bahan yg lain. Masak hingga rata.
2.
Jika suka pedas, lebihkan cili boh.
Pizza topping:
1
bungkus daging cicang + lada hitam + garam
1
tin cendawan butang
1
buku mozarella cheese
lada
benggala
lain2
sayuran (cth: mix vege, tomato, nenas -ikut citarasa )
Cara :
1.
Goreng daging dgn sedikit garam dan lada
hitam. Bila sudah masak, diangkat. Cendawan butang dan lain2 sayuran
dihiris. Mozarella cheese diparut.
2.
Sapukan sos pizza di atas doh yg separuh
masak tadi. Taburkan daging cincang dan sayur-sayuran lain. Di atas sekali masukkan cheese yg telah
diparut.
3.
Bakar hingga cheese cair kekuningan. Jgn sampai hangus.
4.
Bila masak bolehlah dihidangkan.
**
biasanya saya buat doh dgn menggunakan 1kg tepung + 1 peket yeast dan dibiarkan
selama 2-3 jam. Adunan hendaklah ditutup
dengan tuala. Boleh dpt 4-5 biji pizza... depends on saiz tudung periuk.
7. TAUFU FA
Bahan-bahannya: (A)
600gm
kacang soya (direndam selama 4-5 jam) agar kembang
14
(cawan minum) air
Bahan (B)
1
camca teh ubat sekko (boleh beli di kedai Sengseh - katakan kat tauke, nak buat
taufufa)
2
canca besar tepung jagung.
Campurkan kesemua
(B) kedalam mangkuk besar atau periuk dan biarkan sementara menunggu kacang
soya siap diblend.
Cara-caranya
1.
Kacang soya yang telah direndam selama 4-5
jam tadi di blend dgn 14 cawan air.
Perah ambil airnya dengan menggunakan kain jarang (muslin).
2.
Masak dalam periuk hingga menggelegak. Biarkan menggelegak lagi anggaran 5-10 minit.
3.
Sementara tu kacau (B) tadi supaya tepung
jagung mendap.
4.
Kemudian angkat periuk yang berisi air
taufufa dan terus tuang kedalam (B).
Tutup periuk.
Nota: Jangan sekali-kali kacau taufufa (taufufa
akan menjadi seperti dadih (curdle) kalau dikacau). Tunggu dlm 5 - 10 minit baru boleh makan.
Kalau
inginkan air taufufa pula, bolehlah ambil dari hampas kacang soya tadi dan
campurkan dengan air anggaran 8 - 10 cawan.
Perah
dan masak seperti di atas. (tak payah bubuh ubat sekko)
Bolehlah
dihidang panas atau sejuk.
Air Gula
Gula,
air, daun pandan dan sedikit bunga cengkih. (kemanisan terpulang kepada selera
masing-masing).
No comments:
Post a Comment