Azimphoto: Air Tangan Lelaki...

.

Air Tangan Lelaki...

Sumber: Restoran Pak Amir

1.       PUDING ROTI BERMENTEGA

Bahan :
800gm gula halus
300ml air
10 keping roti - potong segitiga
200gm kismis
20gm serbuk kulit kayu manis
100gm mentega - dicairkan
8 biji telur
1 liter susu penuh krim
1 biji limau nipis - ambil airnya
sedikit jem aprikot (jem lain pun boleh)
sedikit badam hiris
sedikit gula aising

Cara menyediakannya :
1.   Sediakan acuan yg kering
2.   Masak gula (500gm) dgn air - jadikan gula hangus
3.   Kemudian tuang gula hangus kedlm acuan
4.   Susun roti diatas gula hangus.  Taburkan kismis, kulit kayu manis, lebihan gula & mentega
5.   Menggunakan bekas lain, pukul telur bersama susu.  masukkan air perahan limau nipis & tuang ke atas susunan roti tadi.
6.   Masukkan acuan dlm dulang berisi air & bakar 45-60 minit pada suhu 180 darjah celcius.
7.   Setelah puding masak, sapukan jem aprikot yg telah dicairkan dibhg atas puding.  Tabur kepingan badam & gula aising.


1 batang French loaf - di hiris hiris setebal 3cm.
2 cawan santan pekat (kelapa yg di buang kulit.)
2 cawan santan cair
½ cawan gula pasir
1 s/t garam

Cara:
1.   Masukkan santan pekat, cair, gula dan garam ke dalam mangkuk.
2.   Susun hirisan roti di dalam mangkuk yg lain dan tuangkan santan ka dalamnya hingga roti itu agak berkuah sedikit.
3.   Masukkan ka dalam peti sejuk selama sejam/dua sebelum di hidangkan.

Sesuai untuk berbuka puasa.


2.       VELVET STEAMED PUDING


5 biji telur sejuk
225 gm gula melaka (dihiris)
150 gm susu cair (sejuk)
220 gm tepung gandum
100 gm minyak mazola
1 sudu besar ovelate
1sudu teh baking powder
1/4 sudu teh garam
100 gm buah-buahan campur or kismis saja.

1.   Blend kesemua bahan di atas kecuali buah-buahan/kismis dan minyak.  Gunakan high speed sehingga adunan kembang dan naik. Bila telah naik dan terasa ringan masukkan minyak dan kacau sehingga sebati.
2.   Bahagikan kepada dua bahagian.
3.   Bahagian pertama dikukus selama 15-20 minits.
4.   Angkat dan masukkan bahagian kedua pula. Sebelum itu taburkan kismis/buah-buahan. Kukus selama 40 minit.
5.   Bila telah masak angkat kuih dan buat kertas lapik atas.


Peringatan:-
1.   semasa mengukus kuih pastikan api panasnya sekata. Loyang hendaklah ditutup dengan kertas lapik kuih/kertas minyak yang transparent supaya air wap tidak termasuk didalam kuih yang sedang dikukus. Nanti ia tidan spongy.
2.   Wap yang keluar daripada pengkukus hendaklan di tutup supaya kuih tidak bantat.

Kemusykilan
nampaknya resipi ni sedap.  Tapi saya tak faham bab no. 5. satu lagi adunan tu dibahagi 2.  Selepas kukus bahagian pertama apa nak buat.

Jawapan
1.   Selepas kukus lapisan pertama selama 15-20 minits angkat dan taburkan kismis/buah-buahan diatasnya.
2.   Selepas itu masukkan pula bahagian no. 2. Selepas itu tutup balik loyang tadi dengan kertas minyak tadi supaya air wap tidak masuk semasa mengukus.
3.   Kemudian kukus balik kuih tadi selama 40 minits sehingga semuanya masak.
4.   Angkat dan buangkan kertas minyak yang menutup loyang tadi.


3.       FRUIT PUNCH

Sunquick orange
pineapple juice
strawberry juice
pati limau nipis
7 up

1.   buah orange yang dipotong kecil-kecil atau fruitcocktail yang dalam tin bancuh ikut rase,
2.   7 up tambah last sekali


4.       ROTI JALA

tepung gandum secukupnya
1 mangkuk santan kelapa
2 biji telur
garam
daun pandan - diambil airnya sebagai pewarna
pewarna kuning jika ingin warna kuning....

cara.
1.   Pukul telur dan campurkan semua bahan dan kacau sebati sehingga pekat.
2.   Tambah tepung jika adunan agak cair dan anda boleh mula menjala diatas kuali dengan acuan roti jala.


5.       ROTI PAUN (Roti Manis)


6 cawan tepung gandum
1 1/4 cawan susu cair
3 biji telur
10 gm yis segera (selalunya saya gunakan mauripan)
3/4 cawan gula halus
1/4 cawan mentega
1 camca teh pewarna kuning telur

Caranya:
1.   Ayakkan tepung terlebih dahulu.
2.   Cairkan mentega dalam periuk di atas api yang kecil.
3.   Di dalam mangkuk adunan, satukan susu cair, telur, gula dan yis.
4.   Kacau sebentar kerana yis akan berkembang.
5.   Masukkan majerin yang telah dicairkan tadi dan kacau sebati.  Masukan pewarna kuning telur.
6.   Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan ulikan hingga menjadi satu doh.
7.   Kalau boleh doh ini diramas-ramas dan dilayak. (macam orang dulu-dulu basuh kain).
8.   Biarkan seketika (lebih kurang 20 minit) untuk doh naik.
9.   Ulang proses melayak doh roti untuk tiga atau empat kali dan biarkan doh naik.
10.   Proses kali terakhir bentukan adunan doh bulat-bulat dan susun didalam acuan.
11.   Biarkan doh naik lagi.
12.   Bakarlah sehingga roti kekuningan.
13.   etelah masak sapukan mentega di atas roti untuk rasa yang lebih sedap.


6.       PIZZA

Doh:
3 cawan gandum
1 peket yeast
2 sudu minyak masak
1 cawan air suam
garam dan gula secukup rasa

Cara:
1.   Masukkan yeast ke dlm air.  Kacau sedikit.
2.   Kemudian masukkan minyak, garam & gula.  Kacau.
3.   Lepas itu masukkan tepung gandum. Uli sehingga sebati . Biarkan doh selama 15-30 minit.
4.   Kemudian bentukkan doh tersebut. Tekan hingga leper dan memenuhi seluruh tudung periuk.
5.   Bakar dlm oven sehingga separuh masak sahaja. Keluar dan biarkan.



Sos Pizza:
1 tin kecil tomato paste
1 biji bawang besar
1 sudu teh spices - oregano, basil, italian seasoning, garlic (jika suka blh lebihkan)
2 sudu besar tomato ketchup
1/2 cawan air
1 sudu besar cili boh
gula dan garam secukup rasa
sedikit minyak

Cara:
1.   Tumis bawang hingga layu. Masukkan bahan-bahan yg lain.  Masak hingga rata.
2.   Jika suka pedas, lebihkan cili boh.

Pizza topping:
1 bungkus daging cicang + lada hitam + garam
1 tin cendawan butang
1 buku mozarella cheese
lada benggala
lain2 sayuran (cth: mix vege, tomato, nenas -ikut citarasa )

Cara :
1.   Goreng daging dgn sedikit garam dan lada hitam.  Bila sudah masak, diangkat.  Cendawan butang dan lain2 sayuran dihiris.  Mozarella cheese diparut.
2.   Sapukan sos pizza di atas doh yg separuh masak tadi. Taburkan daging cincang dan sayur-sayuran lain.  Di atas sekali masukkan cheese yg telah diparut.
3.   Bakar hingga cheese cair kekuningan.  Jgn sampai hangus.
4.   Bila masak bolehlah dihidangkan.

** biasanya saya buat doh dgn menggunakan 1kg tepung + 1 peket yeast dan dibiarkan selama 2-3 jam.  Adunan hendaklah ditutup dengan tuala. Boleh dpt 4-5 biji pizza... depends on saiz tudung periuk.


7.       TAUFU FA

Bahan-bahannya: (A)
600gm kacang soya (direndam selama 4-5 jam) agar kembang
14 (cawan minum) air
Bahan (B)
1 camca teh ubat sekko (boleh beli di kedai Sengseh - katakan kat tauke, nak buat taufufa)
2 canca besar tepung jagung.
Campurkan kesemua (B) kedalam mangkuk besar atau periuk dan biarkan sementara menunggu kacang soya siap diblend.

Cara-caranya
1.   Kacang soya yang telah direndam selama 4-5 jam tadi di blend dgn 14 cawan air.  Perah ambil airnya dengan menggunakan kain jarang (muslin). 
2.   Masak dalam periuk hingga menggelegak.  Biarkan menggelegak lagi anggaran 5-10  minit.  
3.   Sementara tu kacau (B) tadi supaya tepung jagung mendap. 
4.   Kemudian angkat periuk yang berisi air taufufa dan terus tuang kedalam (B).  Tutup periuk.
Nota:  Jangan sekali-kali kacau taufufa (taufufa akan menjadi seperti dadih (curdle) kalau dikacau).  Tunggu dlm 5 - 10 minit baru boleh makan.

Kalau inginkan air taufufa pula, bolehlah ambil dari hampas kacang soya tadi dan campurkan dengan air anggaran 8 - 10 cawan. 
Perah dan masak seperti di atas. (tak payah bubuh ubat sekko)  
Bolehlah dihidang panas atau sejuk.

Air Gula
Gula, air, daun pandan dan sedikit bunga cengkih.  (kemanisan terpulang kepada selera masing-masing).




No comments:

Post a Comment